Çene ağrısı neden olur?

Çene ağrısı nedir ,Diş sıkma ve gıcırdatma neden olur,Çene ağrısı nasıl geçer

Çene ağrısı nedir?
 Çene bölgesinde hissedilen, bazı durumlarda konuşma, çiğneme ve yutma üzerinde olumsuzluklara neden olan hafif veya şiddetli her türlü ağrıya denir. Çene bölgesinde hafif ağrılar hissedilebileceği gibi, çok şiddetli ağrılar da ortaya çıkabilmektedir. Çene ağrısı hafife alınmamalı, bir an önce kaynağı doktor muayenesi ve çeşitli tetkiklerle belirlenmeli, tedaviye vakit kaybetmeden başlanmalıdır.




Çene ağrısı neden olur?
Çene ağrısı sebepleri geniş bir yelpazeyi oluşturabilmektedir. Çene eklemi hastalıklarına zemin hazırlayan birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri şu şekilde sıralanabilir;

Diş sıkma ve gıcırdatma (Bruksizm) neden olur ?
Stres
Sürekli olarak tek taraflı çiğnemek
Çenelerin birbirleriyle ilişkisini etkileyen hatalı protetik işlemler
Diş eksiklikleri
Çene bölgesine alınan travmalar, yaralanmalar
Spor kazaları
Baş boyun bölgesini etkileyen tümörler ve sistemik rahatsızlıklar
Çok uzun ve travmatik dental işlemler
Duruş ve postür bozuklukları
Nörolojik, psikolojik ve psikiyatrik sorunlar
Doğumsal anatomik bozukluklar
Sakız çiğneme, kalem ısırma, tırnak yeme gibi parafonksiyonel alışkanlıklardır
Çene ağrısı belirtileri nelerdir?
Zaman içerisinde hafif başlayan çene eklemi rahatsızlıklarının belirtileri zaman içerisinde artarak şiddetli çene eklemi ağrıları, baş, boyun, omuz ağrıları, eklemden ses gelmesi, çene çıkması, çenenin kayarak açılması ya da limitli açılması gibi daha ileri problemlere dönüşebilir.

Çene ağrısı teşhisi nasıl yapılır?
Çene eklemi hastalıklarının teşhisinde dişler ve kapanış sisteminin, çiğneme kaslarının ve çene ekleminin detaylı muayenesi yapılır. Gerekli durumlarda Manyetik Rezonans (MR) gibi eklem içi görüntüleme yöntemlerine de başvurularak tanı konulur.

Çene Eklemi Ağrısında Tedavi Nasıl Yapılır?

Temporomandibular disfonksiyon tedavisinde ilk etapta iyi bir sebep-sonuç ilişkisi kurulmalı ve teşhis konmalıdır. Tedavide etyolojik ve patojenik faktörlerin düzeltilmesi, hastalık semptomlarının giderilmesi, eklem mobilitesinin yeniden sağlanması ve postural iyileşme amaçlamalıdır.

Fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımı, bireye özgü olarak planlanır ve çeşitli tedavi yöntemlerini içerir. Bunlar arasında:
Manuel terapi: Fizyoterapist, çene eklemi ve çevresindeki kaslara yönelik manuel terapi teknikleri kullanarak gerginlikleri azaltmaya, kasları gevşetmeye ve hareket aralığını artırmaya çalışır.
Egzersizler: Özel çene egzersizleri ve çiğneme egzersizleri, çene kaslarının güçlenmesini, esnekliğinin artmasını, gevşemesini ve çene eklemi hareketlerinin iyileşmesini sağlamaya yardımcı olur.
Postür düzenlemesi: Doğru postürün sağlanması, baş, boyun ve omuzların uygun hizalanması, çene eklemi üzerindeki yükü dengelemeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.
Kompresyon terapisi: Sıcak veya soğuk kompresler, çene etrafındaki dokuların rahatlamasına ve şişliğin azalmasına yardımcı olabilir.
Stres yönetimi: Stresin çene kaslarını etkileyebileceği düşünüldüğünden, stres yönetimi teknikleri ve gevşeme egzersizleri kullanılarak stres düzeyinin azaltılması hedeflenir.
Eğitim ve öneriler: Fizyoterapist, hastaya uygun çiğneme teknikleri, çene pozisyonu ve yüz kaslarını rahatlatacak davranışsal değişiklikler konusunda eğitim verir.
Bu fizyoterapi ve rehabilitasyon yöntemleri, temporomandibular eklem disfonksiyonlarının semptomlarını azaltmak, çene eklemi işlevini iyileştirmek ve ağrıyı kontrol altına almak için kullanılır.

Hastaların bir çoğunda, çene eklemi bozuklukları belirti ve bulguları iyileşebilir.

Eğer sizlerinde bu tür şikayetleriniz varsa sağlık çalışanlarına başvurabilirsiniz.




Fiziksel rahatsızlıklarınızı bize danışmak için arayabilirsiniz!