BOYUN FITIĞI NEDİR FITIK NASIL OLUŞUR, BOYUN FITIĞI NASIL GEÇER, PATLAMIŞ FITIK NEDİR, BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ,AMELİYATSIZ BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ, KAYROPRAKTİK,FİZYOTERAPİST,ALİCANBEHSİ

BOYUN FITIĞI NEDİR VE NASIL OLUŞUR?


 

Boyun Fıtığı Nedir?

  1. Tıbbi ismi Servikal Disk Hernisi olan boyun fıtığı, omurlar arasında yastık görevi gören disklerin , yırtılması ya da kayması sonucu omuriliğe veya omurilikten ayrılan sinirlere baskı yapmasıdır.

    Bu baskı sonucu sinir sıkışarak ağrı ve hareket kısıtlılığına sebep olur.

    Vücudumuzun dik durmasını, temel hareketlerini sağlayan ve ağırlığını taşıyan omurgamız omur (vertebra) adını verdiğimiz kemiklerden oluşur. Bunların arasında disk adı verilen destek dokuları bulunur. Bu destek dokuları omurlara binen yükü dengelemek amacıyla amortisör görevi yaparlar.Omurgamızın boyun bölgesindeki omurlar 7 adettir ve aralarında 5 adet de disk yer alır.  İntervertebral disk; içte nucleus pulpozus, dışta ise annulus fibrozus adını verdiğimiz 2 ana yapıdan oluşmaktadır.Ağır yük taşıma, düşme, travma, obezite gibi nedenler sonucu diskin yırtılması ile içteki tabaka omurilik kanalına doğru taşarak fıtıklaşır.Bu taşan (fıtıklaşan) kısım omurilik kanalındaki sinirlere baskı yapar ve sinirleri sıkıştırır.

    Boyun Fıtığı Neden Olur?

Boyun omurlarımızın aralarında yer alan diskler yaralanma, uygun olmayan yük kaldırma veya yaşlanma gibi nedenlere bağlı olarak şişebilir veya fıtıklaşabilir.

Yaşlandıkça disklerimiz kurumaya ve sertleşmeye başlar. Diskin sert lifli dış duvarı zayıflayabilir. Jel benzeri çekirdek, disk duvarındaki bir yırtıktan şişebilir veya yırtılabilir ve bir sinire dokunduğunda ağrıya neden olabilir.

Genetik, sigara içme ve bir takım mesleki aktiviteler erken disk dejenerasyonuna yol açar.

Boyun Fıtığının Nedenleri

·     Ağır yük kaldırma

·     Ters bir hareket yapma

·     Uzun süreli masa ya da bilgisayar başında oturma

·     Travmalar (düşme, araç içi trafik kazası sonucu boynun aniden öne ve arkaya hareketi)

·     Cep telefonunun uzun süre kullanımı

·     Telefonu boyna kıstırarak konuşmak

·     Telefon ya da tableti göz hizasından aşağıda tutmak

·     Genetik faktörler

·     Egzersiz yaşam -setander yaşam

·     Yaşlılığa bağlı diskin sıvı kaybı

⛳  Boyun Fıtığının Belirtileri

·     Başın arka kısmından şakaklara yayılan boyun ağrısı ·     Boyundan kola yayılan şiddetli ve geçmeyen ağrılar·     Sırt, kol ve omuzlarda ağrı

·     El becerilerinde azalma ·   Kol ve parmaklarda uyuşma ve/veya karıncalanma   ·  Duyu kaybı  ·     Elektriklenme  ·     El ve kol kaslarında güçsüzlük 

·     Reflekslerde azalma   ·   Kolda incelme

Boyun fıtığının en yaygın belirtisi boyun ağrısıdır. Fakat her boyun ağrısı fıtık sebebiyle değildir.

Boyun ağrılarının büyük kısmı kas ağrıları ve kireçlenme nedeniyle olabilir. Fıtıklaşmış bir diskin belirtileri, fıtıklaşmanın konumuna ve ağrıya verdiğiniz tepkiye bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Boyun fıtığı varsa, kolunuzdan aşağıya ve muhtemelen elinize yayılan ağrı hissedebilirsiniz. Ayrıca kürek kemiğinizde veya yakınında ağrı ve başınızı çevirirken veya boynunuzu bükerken boyun ağrısı hissedebilirsiniz. Bazen kas spazmlarınız olabilir (yani kaslar kontrolsüz bir şekilde kasılır). Bazen ağrıya kolunuzda uyuşma ve karıncalanma eşlik eder. Ayrıca pazı kaslarında  (biceps,), kolunuzun arka kaslarında (triceps) ve el tutuşunuzda kas zayıflığı da olabilir.

Yaralanmaya neden olabilecek herhangi bir travmatik olay olmadan, ilk uyandığınızda ağrıyı fark etmiş olabilirsiniz. Bazı hastalar, kollarını başlarının arkasında yüksek bir pozisyonda tutarak rahatlarlar çünkü bu pozisyon sinir üzerindeki baskıyı azaltır.

Boyun Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur?

Ağrıyı ilk yaşadığınızda, hekiminize danışın.  belirtilerinizi önceki travmaları veya durumları anlamak ve ağrıya herhangi bir yaşam tarzı alışkanlığının neden olup olmadığını belirlemek için tam bir tıbbi öykü alacaktır. Daha sonra, ağrının kaynağını belirlemek ve herhangi bir kas zayıflığı veya uyuşukluğunu test etmek için fiziksel bir muayene ortopedik,norölojik yapılabilir.

Doktorunuz kesin teşhis için , Manyetik Rezonans (MRI) veya Bilgisayarlı Tomografi (CT) isteyebilir.

Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cerrahi olmayan tedavi, iyileşmenin ilk adımıdır ve  Spinal Dekompresyon, ilaç, fizik tedavi istirahat, ev egzersizleri, hidroterapi, kayropraktik , Osteopati vb uygulamalar içerebilir.

                

 Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri

Boyun fıtığının ameliyatsız yöntemlerle tedavisinin temel amacı, fıtıklaşmış diskin yol açtığı sinir tahrişini azaltmak ve omurgayı koruyarak işlevselliğini artırmaktır.Kas zayıflığı gidermek kasları güçlendirmek ve ağrıyı azaltmaktır. 

  Traksiyon cihazı,Mac terapi, kayropraktik,ile Boyun Fıtığı Tedavisi

Fıtık tedavilerinde, traksiyon olarak adlandırılan çekme ve germe yöntemi çok uzun yıllardır uygulanmaktadır. Eskiden traksiyon tedavisiyle omurganın tümü çekiliyordu. Günümüzde teknolojinin sağladığı imkanlar çerçevesinde, Spinal Dekompresyon cihaz tedavisiyle sadece fıtık olan bölgeye işlem yapılıyor. Böylece tüm omurga çekme işlemine tabii olmamış oluyor.

Tedaviler en az 6, en fazla 12 seans uygulanmaktadır. Tedavi sürecinde önce fizik tedavi, ardından  spinal traksiyon cihazlarını  kullanıyoruz. Gerekli durumlarda manuel terapi, kayropraktik,Mac terapi ve kombine takviye tedaviler yapılmaktadır. Tedavi sonrasında kişiye özel egzersiz programı düzenlenir. Tedavinin; doğru hasta seçimiyle başarı oranı % 86 - % 95 arasındadır

 

 Fıtık Patlaması Nedir?

Fıtık patlaması tabiri halk arasında fıtığın çok büyük olduğunu ifade etmek için kullanılıyor. Fıtığının büyüklüğü ve derecesi MRI görüntüsüne dayanarak belirlenir. Fıtık denilen yapının tıbbi ismi olan nükleus pulposus, fıtığı dıştan saran bağ dokusunun tıbbi ismi ise anulus fibrosus’tur. Fıtığın, bu dıştan saran yapıyı da geçip dışarı çıkarak omuriliğe ve omurilikten çıkan sinire çok şiddetli baskı yapması haline halk arasında fıtık patlaması denilmektedir.


Patlamış Fıtık İyileşir Mi?

Boyun fıtığı patlamış da olsa patlamamış da olsa büyük bir kısmı (%95) ameliyatsız iyileşir. Ameliyat gerekliliğini belirleyen sinir dokularının etkilenme derecesidir.Uluslararası yayınlanan makaleler’de %95 ameliyatsız iyileştiği bilimsel makale ve çalışmalar ile ortaya çıkmıştır.

Boyun Fıtığından Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Boyun fıtığına yakalanma riskinizi azaltmak için günlük yaşamınızda dikkat edebileceğiniz bazı unsurlar elbette vardır. Bu unsurlar sadece fıtıktan korunmanızı değil omurga sağlığınızı korumanıza da katkıda bulunarak ağrıları önlemenize yardımcı olabilir.

·     Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın. Masa başında çalışırken ara sıra ayağa kalkıp dolaşın.Esnemeye çalışın

·     Egzersiz yapın.

·     Bilgisayar, TV, tablet veya cep telefonu kullanırken ekran göz hizasında olmalıdır. Boynumuzu eğerek ekrana bakmayın.

·     Otururken bel kavisini destekleyen bir yastık kullanmak yararlıdır.

·     Okuma sırasında boynu öne doğru ileri derecede bükmek boyun sağlığı açısından zararlıdır.

·     Boyun sağlığı açısından kuş tüyü, elyaf gibi maddelerden yapılmış yastıklar yerine ortopedik yastık kullanmak daha yararlıdır.

·     Sigaranın  içilmemesi

·     Yüz üstü yatmak yerine yan yatmayı tercih etmelisiniz.


Her Boyun Ağrısı Fıtık Mıdır?

Hemen hemen herkes zaman zaman boyun ağrılarından mustarip olur. Boyun ağrısı denilince aklımıza önce boyun fıtığı geliyor ama her boyun ağrısının sebebi boyun fıtığı değildir.

Boyun ağrısı, omurganın kemik ve eklem yapılarından kaynaklanabileceği gibi kas, bağlar ve sinirler gibi yumuşak dokular sebebiyle de olabilir. En sık karşılaşılan boyun ağrısı nedeni yumuşak doku zorlanmalarıdır.

Kas ve bağ zedelenmeleri, travmalar, kireçlenme, boyun fıtığı, romatizmal hastalıklar, omurga kanalında daralma gibi rahatsızlıklar boyun ağrılarının nedenleri olarak sayılabilir.

Boyun Fıtığı İçin Boyunluk Takmam Gerekiyor Mu?

Boyun ateli (boyunluk) takmak, kısa süreli kullanımda etkili olabilse de gövde kaslarına dışarıdan verilen uzun süreli destek, kasları tembelleştirerek kuvvet kaybına yol açar. Bu durum da ağrıların kalıcı olmasına sebep olabilir.

 

Her Boyun Fıtığı Ameliyat Gerektirir Mi?

Bu konuda uzmanlar fıtık ameliyatında acele edilmemesini tavsiye ediyor. Her bel fıtığı veya boyun fıtığı, ameliyat gerektirmez.Bel ve  Boyun fıtığı vakalarında ilk tercih edilecek tedavi yöntemi ameliyatsız tedavilerdir. ancak ileri derecedeki  Boyun Fıtığı tedavi edilmezse felç ile sonuçlanabilir  Boyun fıtığı olan hastada boyun ağrısı, kollarda ve ellerde ağrı, uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük, çabuk yorulma; kol ve ellerdeki adalelerde erime görülebilir. Adale spazmı, boyun düzleşmesi veya boyunda eğiklik, boyun hareketlerinde kısıtlılık, baş dönmesi, bulantı, kulak çınlaması boyun fıtığında rastlanan belirtilerdendir. Boyun ağrısı kafa arkasına, omuzlara, iki kürek kemiği arasına, göğse ve kalbe doğru yayılabilir. Belirtiler tek veya çift taraflı olabilir. İlerlemiş boyun fıtığı bazen bacaklara giden sinir elemanlarını da sıkıştırarak yürüme bozukluğu yapabilir. Bazen boyun ve kol ağrısı o kadar şiddetlidir ki hastayı uyutmaz. Boyun fıtığı zamanında tedavi edilmezse klinik tablo her iki kol ve her iki bacakta felç oluşumuna kadar gidebilir. Tüm vücudu kapsayan duyu kaybı, idrar ve büyük abdestini kaçırma veya yapamama gibi durumlar ortaya çıkabilir. Boyunda spinal stenoz dediğimiz omurilik kanal darlığı yani dar omurga kanalı da boyun fıtığı ile benzer belirtiler gösterebilir. Bazen boyun bölgesi tümörleri, sırt fıtığı, sırtta dar kanal ve sırt bölgesi tümörünün ağrısı ile boyun fıtığı ağrısı birbirine karışabilir. Teşhiste buna dikkat etmek çok önemlidir.

Muayenede kuvvet kaybı, his kaybı veya refleks değişiklikleri varsa bunlar önemle dikkate alınmalıdır. İyi bir muayeneden sonra manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile teşhis genellikle konur. Kapalı alanlardan korkan hastalar için açık manyetik rezonans cihazları kullanılabilir. Bilgisayarlı tomografi, direkt grafiler, elektromiyografi (EMG)  ve diğer bazı yöntemler ayırıcı teşhiste gerekebilir. Bu tetkikler neticesinde bazı hastalarda boyunda kireçlenme ve boyun bölgesinde omurilik kanal darlığı yani spinal stenoz görülebilir. Boyunda dar kanal veya omurga kanal darlığı tabir edilen bu hastalığı boyun fıtığından ayırt etmek gerekir.


Boyun Fıtığı Tedavisi için Mac Terapi ekibi Yanınızda

Boyun fıtığı ile ilgili sorularınızı  iletişim sayfamızdan formu doldurarak bize iletebilir ve ya
+90 (505) 065 14 94 nolu telefonumuzu  arayarak whatsApp üzerinden  bilgi alabilirsiniz!

Fiziksel rahatsızlıklarınızı bize danışmak için arayabilirsiniz!