BEL FITIĞI NEDİR NASIL OLUŞUR NASIL GEÇER

BEL FITIĞI NEDİR VE NASIL OLUŞUR?

BEL FITIĞI NEDİR VE NASIL OLUŞUR?

Omurga kemiklerimiz arasında intervertebral disk dediğimiz hareketlerimizi kolaylaştıran, omurganın dayanıklı olmasını sağlayan özel bir bağ dokusu bulunur. İntervertebral disk; içte nucleus pulpozus, dışta ise annulus fibrozus adını verdiğimiz 2 ana yapıdan oluşmaktadır.
Ağır yük taşıma, düşme, travma, obezite gibi nedenler sonucu diskin yırtılması ile içteki tabaka omurilik kanalına doğru taşarak fıtıklaşır.Bu taşan (fıtıklaşan) kısım omurilik kanalındaki sinirlere baskı yapar ve sinirleri sıkıştırır.Bu şekilde ortaya çıkan hastalığa tıp dilinde lomber disk hernisi, halk tabiri ile ise bel fıtığı denir.

Bel Fıtığı Belirtileri
Bel fıtığı olan bir hastada aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

Bel ağrısı
Bacak ağrısı
Hareket kısıtlılıkları
Yürümede zorlanmak
Otururken ve kalkarken güçlük çekmek
Bacaklarda ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma
Ciddi sinir baskısı olan durumlarda bacaklarda ve ayaklarda kuvvet kaybı,idrar tutamama görülmektedir.

Bel Fıtığı Risk Faktörleri Nelerdir? Bel Fıtığı Kimlerde Görülür?

Bel fıtığı hastalığı bazı meslek gruplarında yaygın olarak görülür. Özellikle bedene aşırı yük bindiren, ağır yük taşımaya dayalı iş kolları, uzun süre otomobil kullanmak, sürekli masa başında egzersiz yapmadan çalışmak zorunda kalan kişilerde sıklıkla görülmektedir.
Bel fıtığının cinsiyete dayalı olarak görülmesinde herhangi bir fark olmamakla birlikte, hamilelik dönemlerinde aşırı kilo alınmasına bağlı olarak bel omurlarındaki basıncın artması ve bel fıtığına yakalanma riskinde artış görülebilir.

Bel fıtığının en önemli faktörü obezitedir. Aşırı kilolu kişilerde bel fıtığı çok daha yaygın görülmekle birlikte tedavisi de daha zor olmaktadır.Sağlık problemine yol açan sigara kullanımının bel fıtığına da olumsuz bir etkisi var. Sigara kullanımı, disklerde sıvı kaybına neden olur ve bel fıtığı riskini arttırır. Ayrıca sigaranın vücudun iyileşme sürecini uzatmaktadır.

Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konur?

Bel fıtığı tanısı konulması için öncelikle doktor, hasta öyküsünü öğrenir ve fizik muayene yapılır. Hastanın kas refleksleri ve kas gücünün test edilebilmesi için sinir duyu testleri nörolojik muayene de gerekli görülebilir.

Fizik muayene sonrasında, MR, BT taramaları gibi yüksek çözünürlüklü tanı cihazları vasıtasıyla omurgadaki baskı ve omurilik sinir basısı tespit edilir. Tüm bunların yanı sıra elektromiyogram denilen EMG(elektromiyografi) cihazı ile hastanın hangi sinir köklerinin fıtıktan etkilendiği ortaya çıkarılır.

Bel ve Bacak Ağrılarım İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?

Bel ve bacak bölgesine yayılan ağrılar sebebiyle ilk olarak tercih etmeniz gereken bölümler, beyin ve sinir cerrahisi ile fizik tedavi ve rehabilitasyon,ortopedi bölümleridir.

 Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri

Boyun fıtığının ameliyatsız yöntemlerle tedavisinin temel amacı, fıtıklaşmış diskin yol açtığı sinir tahrişini azaltmak ve omurgayı koruyarak işlevselliğini artırmaktır.Kas zayıflığı gidermek kasları güçlendirmek ve ağrıyı azaltmaktır. 

  Traksiyon cihazı,Mac terapi, kayropraktik,ile Boyun Fıtığı Tedavisi

Fıtık tedavilerinde, traksiyon olarak adlandırılan çekme ve germe yöntemi çok uzun yıllardır uygulanmaktadır. Eskiden traksiyon tedavisiyle omurganın tümü çekiliyordu. Günümüzde teknolojinin sağladığı imkanlar çerçevesinde, Spinal Dekompresyon cihaz tedavisiyle sadece fıtık olan bölgeye işlem yapılıyor. Böylece tüm omurga çekme işlemine tabii olmamış oluyor.

Tedaviler en az 6, en fazla 12 seans uygulanmaktadır. Tedavi sürecinde önce fizik tedavi, ardından  spinal traksiyon cihazlarını  kullanıyoruz. Gerekli durumlarda manuel terapi, kayropraktik,Mac terapi ve kombine takviye tedaviler yapılmaktadır. Tedavi sonrasında kişiye özel egzersiz programı düzenlenir. Tedavinin; doğru hasta seçimiyle başarı oranı % 86 - % 95 arasındadır

 

 Fıtık Patlaması Nedir?

Fıtık patlaması tabiri halk arasında fıtığın çok büyük olduğunu ifade etmek için kullanılıyor. Fıtığının büyüklüğü ve derecesi MRI görüntüsüne dayanarak belirlenir. Fıtık denilen yapının tıbbi ismi olan nükleus pulposus, fıtığı dıştan saran bağ dokusunun tıbbi ismi ise anulus fibrosus’tur. Fıtığın, bu dıştan saran yapıyı da geçip dışarı çıkarak omuriliğe ve omurilikten çıkan sinire çok şiddetli baskı yapması haline halk arasında fıtık patlaması denilmektedir.

 


Bel Fıtığı Tedavisi için Mac Terapi ekibi Yanınızda

Bel fıtığı ile ilgili sorularınızı  iletişim sayfamızdan formu doldurarak bize iletebilir ve ya
+90 (505) 065 14 94 nolu telefonumuzu  arayarak  veya whatsapp üzerinden  bilgi alabilirsiniz!

Fiziksel rahatsızlıklarınızı bize danışmak için arayabilirsiniz!