topuk nedir,topuk dikeni nasıl geçer,topuk ağrı tedavisi,topuk ağrsına ne iyi gelir. topuk ağrı tedavisi mac teraoi alicanbehsi,fizyoterapist alican

TOPUK DİKENİ TEDAVİSİ


TOPUK DİKENİ NEDİR?
Topuk dikeni, topuk kemiği ile taban çukuru arasında oluşan kemik benzeri kalsiyum birikintisidir. Sıklıkla topuğun önünde başlar ve daha sonra ayağın diğer kısımlarını etkiler. Genellikle yaklaşık 0,5 cm boyundadır. röntgen,MR ile görüntülenmektedir.


TOPUK DİKENİ SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sabah kalkarken topukta bıçak batması gibi keskin ağrı.
Günün geri kalanında topukta donuk bir ağrı hissetmek
Topuğun ön tarafında iltihaplanma ve şişme etkilenen bölgeden yayılan ısı.
Topuğun altında küçük, kemik benzeri çıkıntı.
Ayakkabı giymekte zorluk çekmek.
Plantar Fasiit veya topuk dikeni olarak halk arasında bilinen bu durum genellikle, sabah yataktan ilk kalktıklarında topuk tabanında ağrıdan şikayet ederler. Bunun nedeni, ayak tabanında bulunan plantar fasyanın sertleşmesi gerginliği veya basıya uğraması ile karekterizedir. Ayağa kalktığımızda bağ gerilir. Uzun süre Ayakta durduğumuzda, fasya gerginleşir ve yeterince esnek olmadığı için , yapıştığı topuk kemiğini çeker. Bu şiddetli ağrı veya iltihaplanmaya neden olur.

Topuk Dikeni tedavisi
Topuk dikeni tedavisinde amaç ayağa binen basıncı azaltmak, ağrı ve iltihabı kontrol altına almak, doku iyileşmesini teşvik etmek ve yumuşak dokuların esnekliğini artırmaktır. Topuk dikeni için yapılan tedaviler şunları içerebilir:

Topuk dikeni lazer tedavisi
Ayak topuk dikeni tedavisinde kullanılan bir yöntem olan lazer ışınları, cilt altına işleyerek kemikleşmiş yapının çözülmesini amaçlar. Düşük enerjili olduğu için yumuşak dokuya herhangi bir zararı bulunmayan lazer tedavisi, birkaç seans şeklinde ve farklı yoğunluk seviyelerinde uygulanır. 

Topuk Dikeni Buz uygulaması
Topuk ağrısının  bulunduğu bölgeye buz uygulanması da topuk dikeninin tedavisinde sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde topuk kısmına buz sargısıuygulanır ve 15 dakikadan az olmamak kaydıyla bekletilir. Soğuktan dolayı topuk altında bulunan iltihap yumuşadıktan sonra topuk dikeni kremi ile masaj yapılır. Buz  uygulaması topuk ağrılarına iyi gelmektedir. 

İstirahat :Ayağa uygulanan baskıyı azaltarak etkilenen bölgedeki  iltihabi durum ve ilişkili ağrı ve şişliğin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Ortez kullanımı. Bu amaçla kullanılan halka şeklindeki tabanlıklar topuktaki baskıyı almak için ayakkabının içine yerleştirilerek kullanılır.
Ayakkabı seçimi  Ayaktaki yumuşak dokulara uygulanan basıncı hafifletecek iayak yapınıza uygun topuk destekli ayakabılar seçilmelidir. örneğin:Koşucu ayakkabısı vbDarbe emici spor ayakkabı giymek. Ayaktaki yumuşak dokulara uygulanan basıncı hafifletmeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Antienflamatuar ilaçlar. İltihabi süreci baskılayarak şişliği azaltmaya yardımcı olur.
Ekstrakorporeal şok dalgası tedavisi (ESWT). Yüksek enerjili ses dalgaları ilgili bölgeye yönlendirilerek plantar fasyadaki hasarın iyileşmesi teşvik edilir.
Geleneksel çin tıbbı ve mac terapi graston tekniği metodları topuk dikeni tedavisine farklı bir bakış açısı ortaya koymuştur. Uygulama yapılan birçk hasta olumlu geri dönüşler alınmıştır.

Egzersiz:
-Bacaklarınız uzatılmış halde bir havlu veya uzun bir bezi  ayağınıza yerleştirin ve iki elinizle havluyu kendinize doğru çekin. Bırakmadan 5’e kadar sayın ve gevşeyin

-Silindir şeklinde sert bir cismi (soda şişesi,içi su dolu şişe merdane vb.) ayağınızın taban kısmına masaj yapacak şekilde, aşırı bastırmadan ileri geri hareketlerle 2 -3 dakika kadar yuvarlayın.

-Bacak bacak üstüne atıp  bir elinizle ayak parmaklarınıza yakın kısımdan, diğer elinizle topuğunuzdan tutarak ayak tabanındaki kasları esnetecek şekilde ellerinizi ters yöne çekin. Bırakmadan 7’e kadar sayın ve gevşeyin 30 tekrar yapınız

-Ayak parmaklarının altına silindir şeklinde bir havlu yerleştirilerek havaya yükselmeye (ağaçtan birşey koparma gibi) çalışın 30 tekrar yapınız




Topuk Dikeni Tedavisi için Mac Terapi ekibi Yanınızda
Ağrı ile ilgili sorularınızı  iletişim sayfamızdan formu doldurarak bize iletebilir ve ya +90 (505) 065 14 94 nolu telefonumuzu  arayarak  veya whatsapp üzerinden  yanıt alabilirsiniz!


Diğer Hizmetler

Fiziksel rahatsızlıklarınızı bize danışmak için arayabilirsiniz!